dimarts, 10 de maig del 2011

Vicenç Villatoro, director de l'Institut Ramon Llull, sobre Himne de la Pau, de Pau Casals, a l'ONU

En aquesta entrevista que es fa pública a Vilaweb dilluns, 9 de maig de 2011, l'escriptor i periodista Vicenç Villatoro, el nou director de l'Institut Ramon Llull -Generalitat de Catalunya i Govern de les Illes Balears-, dóna resposta, entre d'altres, a dues preguntes relacionades amb l'Himne de la Pau de Pau Casals a l'ONU:

  1. En quin punt es troba el tema de la commemoració dels 40 anys de l'Himne de la Pau de Pau Casals a les Nacions Unides;
  2. El Govern d'Andorra, que té representació a l'ONU, a través de la Fundació Ramon Llull, és el motor de la iniciativa?
S'ho paga llegir-ne i escoltar-ne les respostes. Si més no per veure i detectar-hi certes omissions considerables.Fins al punt que se n'ignora l'origen, de la iniciativa, el 2 de desembre de 2008, fa dos anys i mig!

Tampoc no s'hi té en compte per a res que es tracta d'una iniciativa llançada des de Mallorca... amb motiu d'una efemèride realitzada per un mallorquí, felanitxer per a més senyes, analitzada pel seu cunyat, també felanitxer, i duita a la pràctica per una mallorquina, la presidenta de Forum Musicae, entossudida a fer-ne la commemoració a la mateixa seu de l'ONU el proper 24 d'octubre de 2011, na Magdalena González i Crespí...

A més d'oblidar nombroses i diverses actuacions institucionals illenques, també es passa per alt que fou a Mallorca, el 10 de l'11 del 10, on el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya es posaren d'acord per tal d'impulsar un esdeveniment d'aquestes característiques, mitjançant l'Institut Ramon Llull (IRL)-, proposant d'interpretar un concert a la seu de l'ONU, a Nova York, el 24 d'octubre de 2011.

Com a mostra d'oblits inexplicables, s'hi poden esmentar els que fan referència a:

  • Senat d'Espanya, on el 2 de desembre de 2008, el senador autonòmic, el mallorquí Pere Sampol, hi fa una Pregunta parlamentària, sobre les causes per les quals es va modificar el programa de la inauguració solemne de la cúpula de la Sala de Drets Humans de la seu de l'Organització de Nacions Unides a Ginebra (Suïssa) i s'hi va suprimir la interpretació de l'Himne de l'organització esmentada.

    La resposta del Govern espanyol arriba el 8 d'abril de 2009.

  • Parlament de les Illes Balears, on l'11 de febrer de 2009, Bloc per Mallorca i PSM-Verds presenten una Proposició no de Llei que es debat i s'aprova per unanimitat dia 8 d'abril de 2009, fent-se'n pública la Resolució dia 24 d'abril de 2009.
  • Parlament de Catalunya, on el 2 de juny de 2009 es presenta una Proposta de Resolució, per part del Grup Socialistes, Ciutadans pel Canvi, GP Esquerra Republicana, GP Iniciativa per Catalunya Esquerra Unida i Alternativa, amb la qual s'insta el Govern de la Generalitat a impulsar accions que puguin conduir a l’adopció com a propi i oficial de les NNUU, l’himne escrit per W.H. Auden i composat per Pau Casals a propòsit de la commemoració del 25è aniversari de la creació de les NNUU, que fou interpretat per l’Orquestra del Festival Casals, dirigida per aquest compositor, el dia 24 d’octubre de l’any 1971.
  • Congrés dels Diputats, on el 22 de febrer de 2011 GP Esquerra Republicana-Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya Verds presenten una altra Proposició no de Llei sobre impuls de l'adopció de l'himne de Nacions Unides de Pau Casals com a himne oficial de l'ONU.

    Al vídeo de la sessió parlamentària es poden seguir les intervencions de representants de tots els grups parlamentaris que l'aproven per unanimitat: s'hi fa l'esment especial de “col·laborar amb la iniciativa promoguda per l'entitat Forum Musicae impulsora de l'organització d'un concert commemoratiu el 24 d'octubre de 2011 de l'executat per Casals a Nacions Unides, a càrrec de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans i dels Cors de l'Orfeó Català.”

  • Altra volta al Senat d'Espanya, el senador autonòmic balear, portaveu del Grup Parlamentari Mixt,Pere Sampol, del PSM-Entesa Nacionalista, una pregunta parlamentària amb sol·licitud de resposta escrita sobre actuacions, gestions i suports ministerials a concert commemoratiu a la seu de Nacions Unides.

    Una resposta del Govern que havia d'haver arribat abans del 5 d'abril de 2011, i que hores d'ara encara no s'ha fet pública...

En quin punt es troba el tema de la commemoració dels 40 anys de l'Himne de la Pau de Pau Casals a les Nacions Unides" -respon el senyor Villatoro, al minut 6:12 del vídeo-:

"Pendent del que és imprescindible perquè hi hagi tema, que és la voluntat de les Nacions Unides de donar un caràcter institucional a aquesta commemoració.

És a dir, si les Nacions Unides, per qualsevol via, per oficialitzar l'himne com a Himne de les Nacions Unides; si per la via de cedir un espai i garantir la presència institucional en aquest acte... s'ha demanat al Govern Andorrà i al Govern espanyol -són els que estan asseguts a les Nacions Unides-, que preguntin, que intentin obtenir aquest compromís.

Si aquest compromís es produeix, s'haurà de dissenyar una fórmula proporcionada per fer aquesta celebració.

Si aquest suport institucional, si aquesta benedicció institucional, amb compromís, de les Nacions Unides no es produeix, llavors haurem de dissenyar una commemoració d'una altra naturalesa, potser més local, més próxima.

El que no té sentit, al meu parer, és fer una cosa a Nova York sense les Nacions Unides.

Per tant, si és amb les Nacions Unides, fantàstic, ja veuríem com. Si és sense les Nacions Unides, jo crec que no és a Nova York i no és el cost que significaria aquesta operació; i ja veuríem com.

I sinó, estam al 40 aniversari, d'aquí 10 anys serà el 50. Vull dir que no és una ocasió perduda, no és una cosa que passa ara i no passarà mai més. Bé, tindrem ocasions...”

Al minut 7:53 del vídeo que reprodueix Vilaweb, se li pregunta: El Govern d'Andorra, que té representació a l'ONU, a través de la Fundació Ramon Llull, és el motor de la iniciativa?

El senyor Villatoro hi respon: "La primera opció, és a dir, sense Nacions Unides no hi ha operació. Qui pot picar a la porta de les Nacions Unides? El Govern d'Andorra que hi està assegut.

I més endavant hi ha una, em sembla, no sé si és al Senat o en el Congrés espanyol, jo diria que és a iniciativa d'Esquerra, però tampoc sabria dir-ho, hi ha una segona petició que és: Govern espanyol, comprometi's vostè també i busqui una via perquè es produeixi aquest compromís de les Nacions Unides.

En aquests moments, cap de les dues vies ha tingut una resposta, almenys que hagi arribat a nosaltres."

ALGUNES OBSERVACIONS FINALS

Molta de la gent que hem romàs al costat de l'entitat Forum Musicae promotora, impulsora i difusora d'aquesta iniciativa mallorquina, consistent a celebrar el 40è aniversari de l'Himne de la Pau que va compondre Pau Casals, -per encàrrec del secretari general de l'ONU, senyor U Thant-, amb un concert a la mateixa seu de Nacions Unides, el proper 24 d'octubre de 2011, no arribam a entendre aquesta casta de respostes del màxim responsable i representant de l'Institut Ramon Ramon Llull...

Ens causa sorpresa. És més ens provoca indignació! A més de sorpresos, estam indignats...

Són quasi dos anys de feina intensa, durant els quals s'ha treballat fort ferm en aquest projecte cultural que pretén culminar en una d’aquelles actuacions que es poden considerar rellevants dins l'àmbit musical dels Països Catalans: amb motiu del 40è aniversari de l’estrena de l'Himne de la Pau de Nacions Unides, -que va compondre i dirigir el mestre Pau Casals, per encàrrec del secretari general de l'ONU, senyor U Thant-, es proposa de commemorar-ho amb una interpretació a la mateixa seu de Nacions Unides, a càrrec de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, el Cor Jove dels Països Catalans i el Cor de Noies i Cor Jove de l’Orfeó Català, el mateix dia 24 d'octubre de 2011.

A més d'aquest gran embalum de gent implicada, majoritàriament gent jove, just aquesta darrera mesada s'hi ha recaptat el suport de més de tres-centes persones i institucions d'arreu dels Països Catalans...

No es pot tirar per la borda, tan fàcilment, d'aquesta manera, un paquet tan valuós com aquest!